Valokuvatuotannon portfolio

Musiikki

Viimeinen lukuvuosi opinnoistani audiovisuaalisen viestinnän parissa on käynnissä ja sen myötä lopputöiden suorittaminen on ollut ajankohtaista. Valokuvatuotannossa lopputyömme oli portfolion toteuttaminen. Saimme tehtävänannot seitsemän erilaisen kuvan toteuttamiseen. Meillä oli syksyllä muutama kuukausi aikaa kuvien ottamiseen ja käsittelyyn. Tässä postauksessa näette oman aikaansaannokseni; kuvat otsikoineen ja teksteineen. Mielenkiintoisia lukuhetkiä!

Valitsin portfoliolleni teeman, jota jokainen kuva seuraa. Halusin tällä tavoin luoda kuviin yhtenevyyttä, mutta myös haastaa itseäni kuvaajana saadakseni teeman näkyviin jokaisessa tehtävänannossa. Musiikki oli alusta asti selkeä valinta, sillä se on jo pienestä pitäen ollut merkittävä osa päivittäistä elämääni. 

1. Tilannekuva
2. Low-key henkilökuva
3. Yhden pakopisteen perspektiivi
4. Henkilö tekemässä jotain
5. Esinekuva
6. Ratkaiseva hetki
7. Vapaavalintainen kuva


Vuorovaikutus


Ympärillämme tapahtuu jatkuvasti erilaisia tilanteita. Valokuvauksessa perustuukin usein erilaisten tilanteiden ikuistamiseen. Oli kyse sitten lavastetuista tilanteista studiossa tai ennalta suunnittelemattomasta tilanteista esimerkiksi konsertissa. 

Keikoilla tapahtuu paljon, joten kuvattavaa kyllä löytyy. Esiintyjät soittavat instrumenttejaan ja liikkuvat lavalla toisinaan todella vauhdikkaastikin tanssien ja hyppien, samalla kun yleisö taputtaa, hurraa sekä laulaa ja tanssii villisti mukana. Oheisessa kuvassa onkin kunnon tilanne päällä.


Lavalla esiintyvän Mansesterin keikkaa säestävät ympäri hallia kajahtelevat huudot ja kiljahdukset musiikin pauhatessa ympärillä, ja kaikkien yleisön etummaisten kädet tavoittelevat DJ Kalun jakamia CD-levyjä. Innokkaimmat huutajat saavat ilmaiseksi yhtyeen uusimman levyn. 


Monelle tosifanille tämänkaltaiset hetket ovat todella tärkeitä ja merkityksellisiä. Pelkkä lempiartistinsa näkeminen livenä voi aiheuttaa hysteerisiä onnentunteita, ja kappaleetkin iskevät ihan eri tavalla kuin kotona kuunneltuina. Onnistunutta keikkakokemusta muistelee ilolla vuosienkin päästä.

Ajatusten ympäröimänä


Musiikki vie helposti mukanaan. Sen avulla voi uppoutua täysin omiin maailmoihinsa, ja tuntea vahvojakin tuntemuksia. 


Ympäröivä maailma muuttuu vain uduksi, kun ajatukset kulkevat melodioiden mukana.


Musiikki on pakokeino. Keino päästä hetkeksi pois, jonnekin aivan muualle. Keino käsitellä tunteitaan. Itsensä voi löytää lyriikoista, jotka soljuvat kauniiden melodioiden säestämänä. 
Ilo, suru, rakkaus, viha. Kaikille tunteille on kappaleensa.

Matka


Musiikin voi ajatella matkana. Matkana kohti unelmia. Matkana kohti tunteita. Matkana kohti tuntematonta. Jokaisen matka on erilainen. Toisilla musiikki säestää matkaa, toisilla taas matka musiikkia.


Musiikki voi olla vain pieni ohikiitävä osa matkaa, tai jopa sen päämäärä.


Vuosikymmenten voimalla 

Henkilö soittamassa haitaria

Tässä kuvassa on henkilö, jolla musiikki on kulkenut matkassa mukana jo vuosikymmenten ajan. Juuri tässä kuvassa näkyvässä huoneessa on harjoiteltu käsittämättömän monia tunteja erilaisia nuotteja ja melodioita eri soittimilla. Taustan seinät kertovatkin tarinaa tästä pitkästä soittourasta. Diplomeja, todistuksia ja kuvia, joihin kaikkiin liittyy rakkaita muistoja musiikin parissa. Haitarin, kitaran, koskettimien ja laulun äänet ovat kaikuneet noista seinistä jo useamman sukupolven toimesta.

Voisi kai sanoa, että musikaalisuus kulkee sukumme veressä, sillä niin monta erilaista musisoijaa joukostamme löytyy. Kuvattavaksi valitsin vaarini, koska hänellä on kaikista pisin suhde musiikkiin ja sen harjoittamiseen. Esiintymiskokemusta löytyy sadoilta keikoilta, ja itsekin olen päässyt nauttimaan hänen soittotaidoistaan, esimerkiksi juuri tämän kuvan ottohetkellä. 


On vaikuttavaa kuunnella sellaisen henkilön soittoa, jolla on tekemiseensä niin suuri ja pitkäaikainen palo. 
Siinä on jotain maagista.



Kanavointia

Laulaja laulaa mikrofoniin

Musiikki on minulle intohimo. Jos sille omistautuu, se antaa kyllä paljon takaisin. Enkä nyt tarkoita mainetta ja mammonaa, vaan onnistumisen tunteita ja keinoa kanavoida ajatuksiaan. 

Olen aina pitänyt laulamisesta. En ole vuosiin esiintynyt missään, mutta sen sijaan laulan itsekseni miltei aina kun saan olla omissa oloissani. Viime vuosina olen alkanut kuuntelemaan lauluissa melodian sijaan sanoituksia. Monesti kappaleissa osataan pukea sanoiksi ajatukset, jotka pyörivät päässäni. On hämmästyttävää, miten paljon sanoihin voikaan samaistua. 


Kun laulaa tekstiä, jonka kokee itselleen henkilökohtaiseksi, saa aikaan ihan erilaisia, voimakkaita tulkintoja ja tunnetiloja.


Monet käyttävätkin laulamista keinona purkaa ajatuksiaan ja saada ne ulos päästään.

Ikuistettua

Yleisö kuvaa laulajaa

Ihmiset, jotka keikkailevat ammatikseen ovat usein parrasvaloissa. Yleisö haluaa ikuistaa keikkakokemuksensa kuvien ja videoiden avulla. Kuvassa etualalla oleva henkilö kuvaa videota Asteen ja hänen tuplaajansa fiilistellessä lavalla. Oikealla erottuu myös toinen hetken ikuistaja. Keikoilla otettuja kuvia ja videoita on mukavaa katsella myöhemmin, ja fiilistellä mukavaa tapahtumaa.


Hieno lavashow ja spesiaaliefektit saavat kännykät nousemaan ilmaan hyvä kuvan toivossa. 


Sama ilmiö toistuu, kun joku suuri hittikappale esitetään. Kännykät otetaan esiin ja kuvataan videoa kappaleesta, joka jaetaan sosiaalisessa mediassa tai tallennetaan vain omaksi muistoksi.

Tunteella

Laulaja esiintyy tunteella

Tämän kuvan oli määrä olla itselleen merkityksellinen. Ja sitä se on. Kuvassa on kaikkien aikojen suosikkiyhtyeeni, Milky Chancen solisti Clemens Rehbein. Kuva on otettu heinäkuussa 2018 Ilosaarirockissa. Olin toista kertaa eturivissä kuuntelemassa lempiyhtyettäni. Koko reissu oli kesäni kohokohta, jonka ihanin hetki oli ehdottomasti juurikin tämä keikka. Olin töissä festareilla, mutta sain työvuoroni sovittua niin, että ehdin tälle keikalle. Itse asiassa tämä keikka oli syyni lähteä yksikseni seikkailemaan Pohjois-Karjalaan. Reissu oli todellakin kaiken vaivan arvoinen, sillä sitä tunnetta ei voi edes sanoin kuvailla, kun kuulee kaikki suosikkikappaleensa livenä, ja vielä niin läheltä.

Milky Chancen keikat ovat siitä hienoja, että ne eivät vaadi mahtavia spesiaaliefektejä. Yhtyeessä itsessään on sellaista energisyyttä, joka tarttuu helposti yleisöönkin, jolloin kaikki laulavat ja tanssivat mukana. Kuvasta välittyy se tunne ja intohimo, millä he esiintyvät. Se, miten pelkkää kitarariffiä pystyy fiilistelemään koko olemuksellaan. Se, miten musiikin tuntee.

'Cause all I need, is to see you blossom out, blossom out, blossom out
And all I feel, is that I need you to blossom out, blossom out, blossom out
Milky Chance- Blossom

Omasta mielestäni onnistuin portfolion toteutuksessa hyvin. Tehtävä oli siitä mielenkiintoinen, että pääsi käyttämään kunnolla luovuutta, toki teittyjen kriteerien puitteissa. Sain otettua erilaisia kuvia aikarajan sisällä, mutta silti kaikki otokset sopivat hyvin yhteen ja noudattavat samaa teemaa. Sain opettajaltakin hyvää palautetta työstäni.


Mukavaa kevään odotusta ja tsemppiä lukuvuoden viimeisiin kouluasioihin toivottaen, Julia