Syksy


Syksy on täällä

5/10/2014
On outoa huomata, että elämme jo lokakuuta. Tuntuu kuin kesä, vaikka se lyhyt olikin, olisi ollut ihan äskettäin. Ilmat ovat viilenneet, taivas on yhä useammin harmaa ja yöllä herää sateen ropinaan. Viimeisten perhosten voi vielä nähdä lentelevän. Ruskan värit jyräävät alleen kesäisen vehreyden. Kun aamulla herätessään huomaa ulkona maan olevan kuuran peitossa ja mittarin näyttävän nollaa astetta, huomaa viimeistään, että kesä on ohi.


   Usein kuulee sanottavan, että syksy on ankeaa aikaa. Sataa, tuulee, on kylmää, on märkää. Mutta se on paljon muutakin. Luonto kukoistaa mitä hienoimmissa väreissään. Sateen jälkeen ilmassa leijailee raikas, puhdas tuoksu. Onhan syksy välillä koleaa ja ankeaakin, muttei sen ole pakko olla. Itsestäsi on kiinni, miten sen näet ja koet.

   Syksyn voi nähdä, tuntea ja aistia. Jos hetkeksi pysähtyy katsomaan, huomaa miten paljon syksyn merkkejä on nähtävissä. Niitä eivät ole pelkästään ruskan eri värisävyt puissa ja vesilätäköt tienpinnassa. On osattava katsoa tarkemmin. Lapset ja nuoret kulkevat reput selässään suunnaten kouluun. Ihmiset pukeutuvat lämpimiin takkeihin. Kaulojen ympärille kiedotaan huiveja. Lippalakit vaihtuvat pipoihin. Pelloilla huojuu kypsä vilja. Posket punoittavat syysilman kirpeydessä. Muuttolintuauroja näkee lentämässä etelää kohti. Syksy on kaikkialla.

    Monet kaivavat syksyllä kaapeistaan esille erilaiset kynttilät, tuikut ja lyhdyt. Pimeneviin syysiltoihin ne tuovatkin mukavan määrän valoa ja lämpöä. Vaikka ulkona on viileää, voi sisällä nauttia lämpimän kotoisasta olosta kynttilöiden tunnelmallisessa valaistuksessa. Lisää lämpöä saa laittamalla takkaan tulen roihuamaan ja paistattelemalla auringon sijaan sen valossa ja lämmössä.

   Syksyllä metsät ja pihamaat ovat pullollaan herkkuja. Omenapuut notkuvat omenoista, ja mikä onkaan parempaa kuin vastaleivottu, lämmin, kanelinen omenapiirakka? Metsien maat punoittavat puolukoista, joita monet keräävät ämpärikaupalla. Sienten ystäville taas metsät ovat luonnon oma aarreaitta. Hyvistä paikoista löytää maukkaita suppilovahveroita ja herkullisia herkkutatteja korikaupalla. Niistä saa ainekset niin keittoihin kuin piiraisiinkin.

   Mene kävelylle ihastelemaan syksyistä luontoa. Vedä keuhkosi täyteen syksyistä raikkautta. Kävelyn jälkeen mene lämpimään saunaan ja sytytä pari kynttilää. Kun olet saunonut, vedä villasukat jalkaasi juo lämmintä teetä. Nauti syksystä lämmöllä.

Teksti on julkaistu Kauhajoki-lehdessä 7.10.2015.

5/10/2016
5/10/2016
5/10/2016
Julia